Solbogatan 29, 212 32 Malmö, Sverige
+46709404245

I ljuset av #brinnförjosefin

Josefin Nilsson Socionompodden


Inte så jämställda som vi tror

Sverige, Instagram, Facebook och Linkedin har återigen exploderat av inlägg som belyser de omfattande maktstrukturer som fortsatt håller män om ryggen även när resultatet är att kvinnor dör. Dokumentären om Josefin Nilsson – älska mig för den jag är,  sätter fingret på det vi inte vill kännas vid i Sverige. Det vill säga att vi inte är så jämställda som vi tror.

I Sverige dör en kvinna av våld i nära relationer ca vart tredje vecka. Ca vart tredje kvinna har någon gång i sin livstid blivit utsatt för våld i nära relationer. När jag föreläser om barn som upplever våld i nära relationer brukar jag innan jag börjar min föreläsning, räkna hur många kvinnor i lokalen som det handlar om så att jag kan benämna att det är så verkligheten ser ut och att vi måste belysa det.

Kristina Loveby Socionompodden

Veckans avsnitt handlar om verkligheten och sviterna

Veckans avsnitt av Socionompodden berör exakt samma fråga. Jag samtalar med Kristina Loveby, en stark kvinna som även hon lever med följderna av den svåra misshandel som hon utsatts för över tid. Kristina hade kunnat dö vid flertal tillfällen under de år hon levde med sin förövare. Vi pratar om hur samhällets strukturer och myndigheter inte räcker till för att tillhandahålla det skydd och stöd som behövs.

Men det som är skrämmande och som det inte talas lika mycket om är de långsiktiga fysiska och psykiska sviterna som kvinnor som utsatts för våld i nära relationer lever med. Josefins dokumentär sätter fingret på att kvinnor dör till följd av sina skador och följdsjukdomar. Kvinnor lever med PTSD och andra allvarliga diagnoser som de bär med sig genom livet. Även Kristina Loveby lyfter vilken inverkan våldet hon genomlevt har på hennes liv idag.

Tina Karpin Socionompodden

Män ska inte ursäktas för sitt beteende

Jag, liksom många andra som arbetar med utsatta människors situation vill se en förändring där män inte ursäktas för sitt beteende för att de är bra i sitt yrke, räknas som bra pappor för att de tar barnet till fotbollsträningen. För kvinnor och barn kompenserar det inte för det våld de dagligen lever med. Jag ser fram emot den dag när manifestationer för kvinnor och barns grundläggande rättighet att leva ett liv fritt från våld inte behövs. Under tiden fortsätter jag liksom många andra att ta debatten!

In och lyssna på Socionompodden!

Tina Karpin