Solbogatan 29, 212 32 Malmö, Sverige
+46709404245

Kärlek eller stålull

Tina Karpin Socionompodden

Barn,Veckans avsnitt / maj 8, 2019

Ständig vanvård, smuts och mobbning

Socionompodden Lisbet Pipping

Lisbeth Pipping

Lisbeth Pippings titel på hennes bok Kärlek och stålull sätter fingret på hur många barns vardag fortsatt ser ut i Sverige 2019. När Lisbeth dessutom sedan säger att det inte är tillfället där hennes mamma skrubbade hennes kropp med stålull eller ens de sexuella övergreppen som är värst utan snarare den ständiga vanvården, smutsen och mobbningen behöver vi vuxna och professionella omvärdera hur vi agerar i relation till barn.

Good enough

I socialt arbete används ofta termen ”good enough”. Den syftar till när barnets omständigheter inte är de bästa men inte så illa att man med tvång kan gå in och omhänderta barn där föräldrarna erbjuds hjälp men tackar nej. Jag har efterhand som jag träffar personal inom socialtjänsten i mina utbildningar börjat reflektera över hur vi professionella gör våra bedömningar och hur bra vi använder oss av den lagstiftning vi har att tillgå.

Irena Nakevska Socionompodden

Irena Nakevska

Veckans förra gäst Irena Nakevska sätter fingret på att vuxna inte ska ha tolkningsföreträde framför barns röster och att barnets bästa ska vara styrande i vårt beslutsfattande. Ett resonemang som Lisbeth Pipping utvecklar när hon exemplifierar att hennes mamma inte fick en tvättmaskin för hon skulle inte veta hur man tog hand om den,  men tre barn tänkte man att hon klarade. Lisbeth imponerar i sitt engagemang för att inga flera barn ska växa upp som hon gjorde. In och lyssna! Jag vill gärna höra era tankar.

Glad onsdag!

Tina Karpin